A magyarországi hadműveletek, 1944-1945

A magyarországi hadműveletek, 1944-1945

Sűrített halál

2023. május 11. - szamvebernorbert

A szovjet T–34 harckocsi életveszélyes alkatrésze

 

A második világháború keleti hadszínterén (beleértve a Magyarországon vívott összecsapásokat) a harcoló felek rendkívül nagy mennyiségben lőtték ki egymás páncélozott harcjárműveit, főleg harckocsijait.

A kilőtt páncélosok azonban még nem feltétlenül semmisültek meg. Ha az átütő találat következtében a harcjárműben tárolt lőszer és/vagy üzemanyag nem okozott pusztító hatású másodlagos belső robbanást, vagy a keletkezett tűz következtében nem égett ki, a páncélos még javítható volt.

A szovjet T–34 és T–34/85 harckocsik közül nagyon sokkal végzett másodlagos belső robbanás, amely legtöbbször levetette a lövegtornyot. Volt azonban még egy körülmény, ami még ennél is pusztítóbb hatást váltott ki.

A német 16. páncéloshadosztály 1944. április 28-án – nem magyar területen – egy rendkívül érdekes megfigyelésről tett jelentést a német III. páncéloshadtestnek a harcban megsemmisített T–34 harckocsikkal kapcsolatban. A hadosztály szakemberi a következőket figyelték meg:

„A hadosztály megállapításai szerint az orosz harckocsikat egy ideje acélpalackokkal látják el, amelyeket 80 atmoszféra nyomású sűrített levegővel töltöttek fel és a motor beindítására szolgálnak. Kilövéskor sokszor az acéltartályokat is találat éri. Ha az elillanó sűrített levegő égő gázzal vagy lőporgázzal kerül kapcsolatba (különösen az eltalált lőszerből), a hadosztály sejtése szerint robbanás következik be, amely a harckocsit teljesen széttépi.”

A sűrített levegővel töltött két tartályt a T–34 harckocsi harcjárművezetője és segéd harcjárművezetője (és a homlok-géppuska kezelője) elé szerelték be, a homlokpáncélzat alá, de az orrpáncélzat mögé. A szabályzatok tanúsága szerint a szovjet T–34 harckocsiban 1942-ben már biztosan volt ilyen berendezés.

Az alábbi fényképek jól illusztrálják az alkatrész okozta pusztítást. 

  1. fotó: A sűrített levegővel töltött acéltartályok elhelyezése a T–34 harckocsiban az 1942. évi szabályzat vázlatán
  2. fotó: A harcjárművezető állása előtt jól látható a két acéltartály (forrás: internet)
  3. fotó: A harcban felrobbant T–34 harckocsit ábrázoló fénykép bal alsó sarkában látható az egyik acéltartály (forrás: internet)
  4. fotó: A megsemmisített T–34 teljes homlok- és orrpáncélzatát letépte egy belső robbanás (forrás: internet)

1_foto.jpg

2_foto.jpg

3_foto.jpg

4_foto.jpg

A katasztofális következményekkel járó folyamat az 1944-1945. évi magyarországi harcok idején is számos esetben előfordult.

Számvéber Norbert

A bejegyzés trackback címe:

https://amagyarorszagihadmuveletek.blog.hu/api/trackback/id/tr4218121438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása